Steinar Bleken, ordførerkandidat i Hemsedal Venstre, forsvarte utfall mot jøder på X, og ville ikke beklage eller trekke det.
Dagen etter slettet han det likevel – og skyldte på lesernes ondsinn.
Fikk kritikk – og forsvarte utsagnet
Bleken la ut utsagnet (arkivlenke) på X, tidligere kjent som Twitter, og fikk kritikk av mange.
Krimnett var raskt på plass og spurte om han angret eller ville trekke utsagnet.
Krimnett: Angrer du på dette, eller vil du trekke det?
Bleken: Nei
Lenket til video som er trukket i ettertid
Bleken lenket samtidig til et videoklipp fra Al Jazeera med anklager om at Israel skulle ha torturert, voldtatt og henrettet kvinner, og gravd frem lik fra steinmasser for å mate likene til hundene sine. Al Jazeera fjernet senere videoklippet med anklagene.
Forsvarte utsagnet: –Hva gjør de?
Mange av Blekens 8400 følgere var sterkt kritiske til posten. Bleken forsvarte den mot kritikken, eksempelvis:
–De selv gjør det skillet vanskeligere og vanskeligere
Krimnett kontaktet Bleken og spurte om det var noe klart skille mellom kritikk av Israel og rasistisk antisemittisme:
Krimnett: Noen mener det er et klart skille mellom kritikk av Israel og rasistisk antisemittisme. Samtidig ser vi mange klare overlapp, eksempelvis når en stor gruppe palestina-demonstranter roper «Jøder, Muhammeds Hær Kommer» (lenke lagt til her, red.amn.) i Oslo Sentrum. Tenker du det faktisk finnes noe slikt klart skille?
Steinar Bleken (V): Ja mange mener det, og jeg har også alltid vært svært presis på å kritisere den Israelsek stat og IDF, ikke jøder. Jeg har i en annen tweet forklart hvorfor de selv gjør det skille vanskeligere og vanskeligere for hver dag.
Spørsmål til Bleken og svar
Slettet og skyldte på leserne
Dagen etter valgte Bleken likevel å slette utsagnet. Han skrev da at tweeten «gjelder selvfølgelig ikke alle jøder», og skyldte på lesernes ondsinn:
Twitter leser jo det meste med det onde øyet og det burde jeg tatt høyde for og tweeten fra i går gjelder selvfølgelig ikke alle jøder.
Bleken om slettingen
Lang mediepraksis med fokus på politikeres poster i sosiale medier
Norske medier har en lang praksis med å lage overskrifter av hva politikere poster i sosiale medier, og ellers hva som foregår i sosiale medier av stort og smått.
Dagsavisen la eksempelvis for ikke lenge siden ut en sak der en ordførerkandidat for Arbeiderpartiet hadde blitt utestengt fra Facebook og Messenger, og sa hun ikke visste hvorfor.